Roslinné pondělí

Egy kis étrend-módosítás is nagy változást jelenthet egészsége és bolygónk szempontjából. Kezdje a hetet növényi étrenddel! Segíti vele a környezetet, és egzotikus ázsiai utazást nyerhet.

HÉTFŐ 10. 28.

REGGELI

TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR ZELLERES-SÁRGARÉPÁS KENŐVEL

Pondělí
  • Hozzávalók 1 adaghoz
  • 80 g teljes kiőrlésű kenyér
  • 1/2 zeller
  • 1 kisebb sárgarépa
  • só, citromlé, petrezselyemzöldje ízlés szerint
  • 10 g Flora Original

Apróra reszeljük a zellert és a sárgarépát, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a citromlevet és összekeverjük Flora Original-lal. Petrezselyemzöldjével dekoráljuk, teljes kiőrlésű kenyérrel tálaljuk.

TÍZÓRAI

MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL

  • Hozzávalók 10 rudacskához
  • 150 g zabpehely
  • egy csipet só
  • 60 g banán
  • 50 g aszalt gyümölcs
  • 50 g dió és különböző magvak
  • fél teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 30 ml napraforgó olaj
  • 200 g különböző gyümölcs

Sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk a zabpelyhet, a durvára vágott diót és a magvakat (kivéve a lenmagokat). A keveréket mintegy 10 percig 140–160°C-on pirítjuk. Közben kisebb darabokra vágjuk az aszalt gyümölcsöt és összeturmixoljuk a banánt. Minden hozzávalót összekeverünk: megpirított zabpehely, dió, magvak, aszalt gyümölcs, só, fahéj, olaj. Az így kapott keverékből sütőpapírral kibélelt tepsiben mintegy nyolc milliméter vastag réteget alakítunk ki. 140–160°C-on sütjük, amíg a keverék aranybarnára nem sül (kb. 30 percig). A kihűlt keveréket rudakra vágjuk, és azokat - a nedvességtől megvédendő - zárt edényben tároljuk. Friss gyümölccsel fogyasztjuk.

EBÉD

TABOULEH SALÁTA FALAFELLEL

  • Hozzávalók 1 adag salátához:
  • 40 g bulgur
  • 2 paradicsom
  • 1 újhagyma
  • 1 csokor simalevelű petrezselyem
  • egy maréknyi aprított menta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • citromlé, só, bors

  • Hozzávalók 1 adag csicseriborsó-fasírthoz:
  • 100 g konzerv csicseriborsó
  • hajdinaliszt igény szerint
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • őrölt koriander
  • bors
  • őrölt köménymag

A bulgurt az útmutatónak megfelelően megfőzzük, majd összekeverjük az összes hozzávalót.

A csicseriborsót, felaprított hagymát, fokhagymát és fűszereket finomra turmixoljuk. Belekeverjük a hajdinalisztet, és az így kapott masszából fasírtokat készítünk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a fasírtokat kisütjük mindkét oldalról.

UZSONNA

GYÜMÖLCSÖS MUFFINOK & LATTÉ NÖVÉNYI TEJJEL

  • Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 250 g rétesliszt
  • 120 g kókuszliszt
  • 120 g cukor
  • 1 teáskanálnyi sütőpor
  • 1 kiskanálnyi szódabikarbóna
  • 230-250 ml növényi tej
  • 120 ml növényi olaj
  • 1 bögre apró szemű gyümölcs (ribizli, málna, vörösáfonya)

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan hozzáadjuk a növényi tejet és az olajat, végül pedig a gyümölcsöt. Tésztával megtöltjük a kosárkákat, majd 180°C-ra előmelegített sütőben megközelítőleg húsz percig sütjük. Növényi tejes lattéval tálaljuk.

VACSORA

SÜLT ZÖLDSÉG TOFUVAL

  • Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 120 g füstölt tofu
  • cékla
  • 1 sárgarépa
  • 1 lila hagyma
  • egy kis darab tök
  • ½ piros paprika
  • ½ batáta vagy 1 krumpli
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • szézámmag
  • egy csipet só és friss fűszernövények (tipp: bazsalikom, oregánó, petrezselyem)

A zöldséget hasábokra vágjuk, majd olajat keverünk hozzá, megsózzuk és ízesítjük a zöld fűszerrel. A keveréket szétterítjük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd megsütjük. Teljes megsülésének néhány perce előtt rászórjuk a kockára vágott tofut és a szézámmagot.

MILYEN ÍZŰ LESZ A HÉTFŐJE?

Nézze át alábbi étlapjainkat.

HÉTFŐ
  • REGGELI
    SÜLT MÜZLI BANÁNNAL ÉS MOGYORÓVAL
  • UZSONNA
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MANDULAVAJJAL ÉS BANÁNNAL
  • EBÉD
    TÖKLEVES & TOFU KÍNAI TÉSZTÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE CHIA MAGVAKKAL
  • VACSORA
    PAPRIKA BABBAL TÖLTVE ÉS BULGUR SALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    HAJDINAKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL ÉS FAHÉJJAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLKA
  • EBÉD
    SÁRGARÉPALEVES & KÁPOSZTÁS TÓCSNI
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    LENCSESALÁTA RIZZSEL ÉS FÜSTÖLT TOFUVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KOVÁSZOS KENYÉR LENCSEKRÉMMEL ÉS PAPRIKÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA KÓKUSZFORGÁCSOKKAL
  • EBÉD
    ZÖLDSÉGLEVES TENGERI ALGÁVAL & TOFU PARADICSOMMÁRTÁSBAN RIZZSEL ÉS BROKKOLIVAL
  • UZSONNA
    BANÁN SMOOTHIE ÉS ZABPEHELY KEKSZ
  • VACSORA
    BABSALÁTA PAPRIKÁVAL, PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÖMLÉVEL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR FLORA LINIE-VEL ÉS EPERLEKVÁRRAL, NÖVÉNYI TEJES KAKAÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE KENDER FEHÉRJÉVEL
  • EBÉD
    PÓRÉHAGYMA LEVES & GOMBÁS GERSLI CÉKLASALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    KÓKUSZTEJES FAGYLALT
  • VACSORA
    ZÖLDSÉGES ÉS CSIPERKEGOMBÁS PIZZA
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MOGYORÓVAJJAL ÉS KÖRTÉVEL
  • UZSONNA
    MANGÓPÜRÉS CHIA PUDING
  • EBÉD
    CÉKLAFASÍRT SZÓJAZÚZALÉKKAL & BATÁTA KRÉM
  • UZSONNA
    ASZALT ALMA ÉS MANDULA
  • VACSORA
    CSICSERIBORSÓS CURRY SPENÓTTAL ÉS LIBANONI KENYÉRREL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    ROZSKENYÉR BAZSALIKOMOS KENŐVEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLACSKA KESUDIÓVAL
  • EBÉD
    TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA BOLOGNAI MÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGSALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    VEGÁN PALACSINTA
  • VACSORA
    GOMBAPÖRKÖLT RIZZSEL ÉS PARADICSOMSALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TÖKMAGOS ZSÖMLE HÁZI BABKENŐVEL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    SPENÓTLEVES & RIZSTÉSZTA GOMBÁVAL ÉS TEMPEHHEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA
  • VACSORA
    PÁROLT KARFIOL ZÖLDBORSÓVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KÖLESKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL, SÁRGABARACKKAL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSNYÁRS
  • EBÉD
    KRUMPLILEVES & KARFIOLOS RIZOTTÓ ZÖLDBORSÓVAL
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    TELJES KIŐRLÉSŰ TORTILLA MEXIKÓI BABBAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR ZELLERES-SÁRGARÉPÁS KENŐVEL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    TABOULEH SALÁTA FALAFELLEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSÖS MUFFINOK & LATTÉ NÖVÉNYI TEJJEL
  • VACSORA
    SÜLT ZÖLDSÉG TOFUVAL