Roslinné pondělí

Egy kis étrend-módosítás is nagy változást jelenthet egészsége és bolygónk szempontjából. Kezdje a hetet növényi étrenddel! Segíti vele a környezetet, és egzotikus ázsiai utazást nyerhet.

HÉTFŐ 9. 23.

REGGELI

TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR FLORA LINIE-VEL ÉS EPERLEKVÁRRAL, NÖVÉNYI TEJES KAKAÓVAL

Pondělí
  • Hozzávalók 1 adaghoz
  • 80 g teljes kiőrlésű kenyér
  • 10 g Flora Original
  • 20 g eperlekvár
  • 200 ml kakaó növényi tejből

TÍZÓRAI

GYÜMÖLCS SMOOTHIE KENDER FEHÉRJÉVEL

    Hozzávalók 1 adaghoz
  • 1 kisebb banán
  • /3 mangó
  • 1 evőkanálnyi kender fehérje
  • 1 kiskanálnyi maccsa tea
  • egy maréknyi spenótlevél
  • nagy bögre víz

Alaposan összeturmixoljuk az összes hozzávalót.

EBÉD

PÓRÉHAGYMA LEVES & GOMBÁS GERSLI CÉKLASALÁTÁVAL

  • Hozzávalók 4 adag póréhagyma leveshez
  • 1 póréhagyma
  • 3 szem krumpli
  • 1 l zöldségleves
  • 250 ml növényi tejszín
  • bors és só ízlés szerint

  • Hozzávalók 1 adag gombás gerslihez
  • 250 g árpagyöngy
  • hagyma
  • 2 evőkanálnyi repceolaj
  • egy maréknyi szárított gomba (előre beáztatott)
  • bors, só, majoránna és fokhagyma ízlés szerint
  • 1 cékla
  • olívaolaj

A fazékba töltött levesbe beletesszük a felszeletelt póréhagymát és burgonyát. Mintegy 20 perc alatt puhára főzzük. Kivesszük a póréhagyma és a burgonya egy részét, összeturmixoljuk, majd visszakeverjük a levesbe. Hozzáadjuk a tejszínt, összekeverjük és sóval, borssal ízesítjük.

Átmossuk az árpagyöngyöt és sós vízben megfőzzük. Olajon megreszteljük a hagymát, hozzáadjuk az árpagyöngyöt és a fűszereket. Aranyszínűre pirítjuk az árpagyöngyöt, vizet öntünk alá, sütőbe tesszük és fedő alatt puhára pároljuk. Céklával tálaljuk, amelyet előzőleg megtisztítottunk és körülbelül negyven percen át puhára főztünk, majd felaprítottunk, olívaolajjal megcsepegtetünk és ízlés szerint fűszereztünk.

UZSONNA

KÓKUSZTEJES FAGYLALT

  • Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 1 kisebb banán
  • maroknyi mélyhűtött eper
  • 3 evőkanálnyi kókusztej

Felkarikázzuk a banánt, és éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. A mélyhűtött banánt ezután elég összeturmixolni a mélyhűtött eperrel és a kókusztejjel. A fagylaltot még egy rövid időre a mélyhűtőbe tesszük, aztán már nyalakodhatunk is.

VACSORA

ZÖLDSÉGES ÉS CSIPERKEGOMBÁS PIZZA

  • Hozzávalók 3 adaghoz:
  • fél csomag élesztő
  • 240 ml víz
  • 1 kiskanálnyi cukor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál só
  • 200 ml paradicsomkeverék-püré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanálnyi oregánó
  • 40 g csiperkegomba
  • 150–240 g füstölt tofu
  • zöldség saját fantázia szerint (tipp: 1 vörös hagyma, 3 paradicsom, 1 sárga paprika, 3 evőkanálnyi kukorica)
  • ízlés szerint zöld és fekete olíva

Először vízből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. Hozzáadjuk a liszthez, megsózzuk és olajat adunk hozzá. Mindezt tökéletesen eldolgozzuk tésztává. Ha túl sűrű lenne, egy evőkanálnyi meleg vizet adunk hozzá. A tésztából cipót készítünk, megszórjuk liszttel, és meleg helyen legalább 1,5 órán át kelni hagyjuk. A cipót három egyforma részre osztjuk, lepényeket sodrunk belőlük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kalácsformába rakjuk. Megkenjük a paradicsomsűrítményből, fokhagymából és oregánóból készített keverékkel. Tetejére ízlés és fantázia szerint zöldséget, apróra vágott olívabogyót, csiperkegombát teszünk, megszórjuk reszelt tofuval, és sütőben 200°C-on 10–15 percig sütjük.

MILYEN ÍZŰ LESZ A HÉTFŐJE?

Nézze át alábbi étlapjainkat.

HÉTFŐ
  • REGGELI
    SÜLT MÜZLI BANÁNNAL ÉS MOGYORÓVAL
  • UZSONNA
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MANDULAVAJJAL ÉS BANÁNNAL
  • EBÉD
    TÖKLEVES & TOFU KÍNAI TÉSZTÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE CHIA MAGVAKKAL
  • VACSORA
    PAPRIKA BABBAL TÖLTVE ÉS BULGUR SALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    HAJDINAKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL ÉS FAHÉJJAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLKA
  • EBÉD
    SÁRGARÉPALEVES & KÁPOSZTÁS TÓCSNI
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    LENCSESALÁTA RIZZSEL ÉS FÜSTÖLT TOFUVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KOVÁSZOS KENYÉR LENCSEKRÉMMEL ÉS PAPRIKÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA KÓKUSZFORGÁCSOKKAL
  • EBÉD
    ZÖLDSÉGLEVES TENGERI ALGÁVAL & TOFU PARADICSOMMÁRTÁSBAN RIZZSEL ÉS BROKKOLIVAL
  • UZSONNA
    BANÁN SMOOTHIE ÉS ZABPEHELY KEKSZ
  • VACSORA
    BABSALÁTA PAPRIKÁVAL, PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÖMLÉVEL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR FLORA LINIE-VEL ÉS EPERLEKVÁRRAL, NÖVÉNYI TEJES KAKAÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE KENDER FEHÉRJÉVEL
  • EBÉD
    PÓRÉHAGYMA LEVES & GOMBÁS GERSLI CÉKLASALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    KÓKUSZTEJES FAGYLALT
  • VACSORA
    ZÖLDSÉGES ÉS CSIPERKEGOMBÁS PIZZA
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MOGYORÓVAJJAL ÉS KÖRTÉVEL
  • UZSONNA
    MANGÓPÜRÉS CHIA PUDING
  • EBÉD
    CÉKLAFASÍRT SZÓJAZÚZALÉKKAL & BATÁTA KRÉM
  • UZSONNA
    ASZALT ALMA ÉS MANDULA
  • VACSORA
    CSICSERIBORSÓS CURRY SPENÓTTAL ÉS LIBANONI KENYÉRREL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    ROZSKENYÉR BAZSALIKOMOS KENŐVEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLACSKA KESUDIÓVAL
  • EBÉD
    TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA BOLOGNAI MÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGSALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    VEGÁN PALACSINTA
  • VACSORA
    GOMBAPÖRKÖLT RIZZSEL ÉS PARADICSOMSALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TÖKMAGOS ZSÖMLE HÁZI BABKENŐVEL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    SPENÓTLEVES & RIZSTÉSZTA GOMBÁVAL ÉS TEMPEHHEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA
  • VACSORA
    PÁROLT KARFIOL ZÖLDBORSÓVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KÖLESKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL, SÁRGABARACKKAL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSNYÁRS
  • EBÉD
    KRUMPLILEVES & KARFIOLOS RIZOTTÓ ZÖLDBORSÓVAL
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    TELJES KIŐRLÉSŰ TORTILLA MEXIKÓI BABBAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR ZELLERES-SÁRGARÉPÁS KENŐVEL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    TABOULEH SALÁTA FALAFELLEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSÖS MUFFINOK & LATTÉ NÖVÉNYI TEJJEL
  • VACSORA
    SÜLT ZÖLDSÉG TOFUVAL