Roslinné pondělí

Egy kis étrend-módosítás is nagy változást jelenthet egészsége és bolygónk szempontjából. Kezdje a hetet növényi étrenddel! Segíti vele a környezetet, és egzotikus ázsiai utazást nyerhet.

HÉTFŐ 10. 21.

REGGELI

KÖLESKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL, SÁRGABARACKKAL ÉS DIÓVAL

Pondělí
  • Hozzávalók 1 adaghoz
  • 75 g köles
  • 200 ml növényi tej
  • 10 g Flora Original
  • 100 g sárgabarack kompót
  • 20 g dió

A kása elkészítéséhez vagy kölest, vagy instant köleskását használhatunk. Ha a kölest választjuk, főzés előtt hideg vízzel átöblítjük, majd forró vízzel leforrázzuk. Ezt követően ráöntjük a felforralt növényi tejet, és a kölest takaréklángon puhára főzzük. A kész kására felolvasztott Flora Original-t öntünk, sárgabarackkompóttal és apróra vágott dióval díszítjük.

TÍZÓRAI

GYÜMÖLCSNYÁRS

    Hozzávalók 1 adaghoz
  • 250 g tetszőleges gyümölcs (tipp: eper, alma, szőlő)

Felváltva hurkapálcára húzzuk a darabkákra vágott különböző gyümölcsfajtákat.

EBÉD

KRUMPLILEVES & KARFIOLOS RIZOTTÓ ZÖLDBORSÓVAL

  • Hozzávalók 4 adag leveshez
  • 300 g krumpli (4-5 db)
  • 50 g szárított gomba
  • 1 l zöldségleves
  • 1 zeller
  • 2 petrezselyem
  • 1 sárgarépa
  • ízlés szerint majoránna és só

  • Hozzávalók 2 adag karfiolos rizottóhoz:
  • ½ zöldségleves kocka
  • 1 újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 70 g natúr rizs
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 300 g felszeletelt karfiol
  • 250 g borsó
  • olívaolaj
  • petrezselyemzöldje

A gombát húsz percig vízben főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni (ha friss gombát használunk, serpenyőben puhára pároljuk). Elkészítjük a zöldséglevest, amelybe beletesszük a kisebb darabokra vágott krumplit és a gombát. Megsózzuk és 10-15 percig főzzük. Hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, petrezselymet és zellert. További tizenöt percig főzzük, majd a kész levest ízlés szerint majoránnával ízesítjük.

Egy nagyobb bögrényi zöldséglevest készítünk. Olívaolajon megreszteljük az újhagymát és a fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk az apróra vágott karfiolt. Ha az újhagyma és a karfiol le akarna égni, még aláöntünk néhány evőkanálnyi zöldséglevest. Hozzászórjuk a rizst, és még egy kis ideig reszteljük. Fehér bort öntünk hozzá, hagyjuk elpárologni, majd folyamatos kevergetés mellett lassan hozzáadjuk a zöldséglevest. A kész rizottót megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a zöldborsót. A tányéron megszórjuk apróra vágott petrezselyemzöldjével.

UZSONNA

DIÁKKEVERÉK

  • 10 g mazsola
  • 10 g aszalt vörösáfonya
  • 10 g vékonyra szelt kókusz
  • 10 g kesudió
  • 10 g mandula

VACSORA

TELJES KIŐRLÉSŰ TORTILLA MEXIKÓI BABBAL

  • Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 160 g teljes kiőrlésű lisztből készített tortilla
  • 240 g megfőzött, vagy tartósított fekete bab
  • 1 sárga paprika
  • 1 piros paprika
  • 240 g felszeletelve tartósított, vagy frissen felvágott paradicsom
  • 3 evőkanálnyi mélyhűtött kukorica
  • kisebb lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors, petrezselyemzöldje és csili

A hagymát és a fokhagymát olajon megreszteljük, hozzáadjuk a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a kukoricát, és felmelegítjük. Ráborítjuk a babot és ízesítjük. Végezetül még röviden felforraljuk, majd meleg, teljes kiőrlésű lisztből készült tortillával tálaljuk.

MILYEN ÍZŰ LESZ A HÉTFŐJE?

Nézze át alábbi étlapjainkat.

HÉTFŐ
  • REGGELI
    SÜLT MÜZLI BANÁNNAL ÉS MOGYORÓVAL
  • UZSONNA
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MANDULAVAJJAL ÉS BANÁNNAL
  • EBÉD
    TÖKLEVES & TOFU KÍNAI TÉSZTÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE CHIA MAGVAKKAL
  • VACSORA
    PAPRIKA BABBAL TÖLTVE ÉS BULGUR SALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    HAJDINAKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL ÉS FAHÉJJAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLKA
  • EBÉD
    SÁRGARÉPALEVES & KÁPOSZTÁS TÓCSNI
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    LENCSESALÁTA RIZZSEL ÉS FÜSTÖLT TOFUVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KOVÁSZOS KENYÉR LENCSEKRÉMMEL ÉS PAPRIKÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA KÓKUSZFORGÁCSOKKAL
  • EBÉD
    ZÖLDSÉGLEVES TENGERI ALGÁVAL & TOFU PARADICSOMMÁRTÁSBAN RIZZSEL ÉS BROKKOLIVAL
  • UZSONNA
    BANÁN SMOOTHIE ÉS ZABPEHELY KEKSZ
  • VACSORA
    BABSALÁTA PAPRIKÁVAL, PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÖMLÉVEL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR FLORA LINIE-VEL ÉS EPERLEKVÁRRAL, NÖVÉNYI TEJES KAKAÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE KENDER FEHÉRJÉVEL
  • EBÉD
    PÓRÉHAGYMA LEVES & GOMBÁS GERSLI CÉKLASALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    KÓKUSZTEJES FAGYLALT
  • VACSORA
    ZÖLDSÉGES ÉS CSIPERKEGOMBÁS PIZZA
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MOGYORÓVAJJAL ÉS KÖRTÉVEL
  • UZSONNA
    MANGÓPÜRÉS CHIA PUDING
  • EBÉD
    CÉKLAFASÍRT SZÓJAZÚZALÉKKAL & BATÁTA KRÉM
  • UZSONNA
    ASZALT ALMA ÉS MANDULA
  • VACSORA
    CSICSERIBORSÓS CURRY SPENÓTTAL ÉS LIBANONI KENYÉRREL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    ROZSKENYÉR BAZSALIKOMOS KENŐVEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLACSKA KESUDIÓVAL
  • EBÉD
    TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA BOLOGNAI MÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGSALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    VEGÁN PALACSINTA
  • VACSORA
    GOMBAPÖRKÖLT RIZZSEL ÉS PARADICSOMSALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TÖKMAGOS ZSÖMLE HÁZI BABKENŐVEL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    SPENÓTLEVES & RIZSTÉSZTA GOMBÁVAL ÉS TEMPEHHEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA
  • VACSORA
    PÁROLT KARFIOL ZÖLDBORSÓVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KÖLESKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL, SÁRGABARACKKAL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSNYÁRS
  • EBÉD
    KRUMPLILEVES & KARFIOLOS RIZOTTÓ ZÖLDBORSÓVAL
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    TELJES KIŐRLÉSŰ TORTILLA MEXIKÓI BABBAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR ZELLERES-SÁRGARÉPÁS KENŐVEL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    TABOULEH SALÁTA FALAFELLEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSÖS MUFFINOK & LATTÉ NÖVÉNYI TEJJEL
  • VACSORA
    SÜLT ZÖLDSÉG TOFUVAL