Roslinné pondělí

Egy kis étrend-módosítás is nagy változást jelenthet egészsége és bolygónk szempontjából. Kezdje a hetet növényi étrenddel! Segíti vele a környezetet, és egzotikus ázsiai utazást nyerhet.

HÉTFŐ 9. 16.

REGGELI

KOVÁSZOS KENYÉR LENCSEKRÉMMEL ÉS PAPRIKÁVAL

  • Hozzávalók 1 adaghoz
  • 40 g lencse
  • zöldségleves kocka
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 kocka élesztő
  • provánszi fűszerkeverék és só ízlés szerint
  • növényi olaj
  • 100 g kelesztett kenyér
  • 100 g paprika

A lencsét először zöldséglevesben megfőzzük Olajon megreszteljük a hagymát, hozzáadjuk az élesztőt, hagyjuk szétfolyni, majd provánszi fűszerkeverékkel ízesítjük. Összeturmixoljuk a lencsével és ízlés szerint megsózzuk. Kelesztett kenyérrel és paprikával tálaljuk.

TÍZÓRAI

GYÜMÖLCSSALÁTA KÓKUSZFORGÁCSOKKAL

    Hozzávalók 1 adaghoz
  • 250 g tetszőleges gyümölcs (tipp: nektarin, narancs, mangó, eper)
  • 15 g kókuszforgács

EBÉD

ZÖLDSÉGLEVES TENGERI ALGÁVAL & TOFU PARADICSOMMÁRTÁSBAN RIZZSEL ÉS BROKKOLIVAL

  • Hozzávalók 4 adag leveshez
  • 300 g krumpli (4 db)
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 l zöldségleves
  • 8 cm szárított Wakame alga
  • 1 evőkanálnyi Miso rizskrém
  • só és bors ízlés szerint

  • Hozzávalók 4 adag tofuhoz:
  • 400 g tofu
  • 250 g konzerv paradicsom
  • 100 g cherry paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 brokkoli
  • 200 g natúr rizs
  • só és bors ízlés szerint

A Wakame algát tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután elkészítjük a többi zöldséget. Megtisztítjuk a hagymát, meghámozzuk és felszeleteljük a krumplit és a sárgarépát, megtörjük a fokhagymát. A zöldséglevesbe beletesszük az összes zöldséget, valamint az algát a beáztatására használt vízzel együtt. 20-30 percig főzzük, amíg meg nem puhul a zöldség. Kivesszük a léből a Wakame algát, felszeleteljük kisebb darabokra, majd visszatesszük a fazékba. Legvégül hozzáadjuk a Miso krémet, összekeverjük és további két percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A tofut felkockázzuk, majd serpenyőben minden oldalán aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és az apróra felkockázott paradicsomot, és a keveréket gyorsan összemelegítjük. Rizzsel és gőzön párolt brokkolival tálaljuk.

UZSONNA

BANÁN SMOOTHIE ÉS ZABPEHELY KEKSZ

Pondělí
  • Hozzávalók 1 adag smoothiehoz:
  • 1 kisebb banán
  • 1 evőkanálnyi kender fehérje
  • igény szerint növényi tej

  • Hozzávalók 10 kekszhez:
  • 120 g zabpehely
  • 70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 80 g Flora Original
  • 50 g nádcukor
  • 80 g aszalt gyümölcs (tipp: vörösáfonya, sárgabarack, vagy szilva)
  • 30 g diófélék (tipp: pekándió, dió, vagy mandula) és magvak
  • 2 evőkanálnyi juharszirup
  • fél teáskanálnyi sütőpor
  • egy csipet só

Minden hozzávalót simára turmixolunk.

Előmelegítjük a sütőt 150–165°C-ra. Tálkában összekeverjük a lisztet sóval, sütőporral és cukorral. Felolvasztjuk a Flora Original-t, és hozzáadjuk a jávorszirupot. Hozzáadjuk az ízesített lisztet, a zabpelyhet és a felaprított aszalt gyümölcsöt, a dióféléket és a magvakat. A hozzávalókat ragacsos anyaggá gyúrjuk össze, amiből golyókat készítünk, majd enyhét szétlapítva sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Addig sütjük, amíg aranybarna színt nem kapnak (12-15 percig).

VACSORA

BABSALÁTA PAPRIKÁVAL, PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÖMLÉVEL

  • Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 200 g vörös bab
  • 1 piros paprika
  • 1 póréhagyma
  • 2 evőkanálnyi citromlé
  • ízlés szerint só, cukor és bors
  • petrezselyemzöldje
  • zsömle (1 adag = 1 db)

A saláta elkészítéséhez tartósított vagy megfőzött vörös babot használunk. A paprikát kockára aprítjuk, a póréhagymát felszeleteljük kisebb darabokra. Egy kevés sót, cukrot és citromlevet adunk hozzá. Borssal és felaprított petrezselyemzöldjével ízesíthetjük. Friss zsömlével tálaljuk.

MILYEN ÍZŰ LESZ A HÉTFŐJE?

Nézze át alábbi étlapjainkat.

HÉTFŐ
  • REGGELI
    SÜLT MÜZLI BANÁNNAL ÉS MOGYORÓVAL
  • UZSONNA
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MANDULAVAJJAL ÉS BANÁNNAL
  • EBÉD
    TÖKLEVES & TOFU KÍNAI TÉSZTÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE CHIA MAGVAKKAL
  • VACSORA
    PAPRIKA BABBAL TÖLTVE ÉS BULGUR SALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    HAJDINAKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL ÉS FAHÉJJAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLKA
  • EBÉD
    SÁRGARÉPALEVES & KÁPOSZTÁS TÓCSNI
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    LENCSESALÁTA RIZZSEL ÉS FÜSTÖLT TOFUVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KOVÁSZOS KENYÉR LENCSEKRÉMMEL ÉS PAPRIKÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA KÓKUSZFORGÁCSOKKAL
  • EBÉD
    ZÖLDSÉGLEVES TENGERI ALGÁVAL & TOFU PARADICSOMMÁRTÁSBAN RIZZSEL ÉS BROKKOLIVAL
  • UZSONNA
    BANÁN SMOOTHIE ÉS ZABPEHELY KEKSZ
  • VACSORA
    BABSALÁTA PAPRIKÁVAL, PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÖMLÉVEL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR FLORA LINIE-VEL ÉS EPERLEKVÁRRAL, NÖVÉNYI TEJES KAKAÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE KENDER FEHÉRJÉVEL
  • EBÉD
    PÓRÉHAGYMA LEVES & GOMBÁS GERSLI CÉKLASALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    KÓKUSZTEJES FAGYLALT
  • VACSORA
    ZÖLDSÉGES ÉS CSIPERKEGOMBÁS PIZZA
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MOGYORÓVAJJAL ÉS KÖRTÉVEL
  • UZSONNA
    MANGÓPÜRÉS CHIA PUDING
  • EBÉD
    CÉKLAFASÍRT SZÓJAZÚZALÉKKAL & BATÁTA KRÉM
  • UZSONNA
    ASZALT ALMA ÉS MANDULA
  • VACSORA
    CSICSERIBORSÓS CURRY SPENÓTTAL ÉS LIBANONI KENYÉRREL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    ROZSKENYÉR BAZSALIKOMOS KENŐVEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLACSKA KESUDIÓVAL
  • EBÉD
    TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA BOLOGNAI MÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGSALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    VEGÁN PALACSINTA
  • VACSORA
    GOMBAPÖRKÖLT RIZZSEL ÉS PARADICSOMSALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TÖKMAGOS ZSÖMLE HÁZI BABKENŐVEL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    SPENÓTLEVES & RIZSTÉSZTA GOMBÁVAL ÉS TEMPEHHEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA
  • VACSORA
    PÁROLT KARFIOL ZÖLDBORSÓVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KÖLESKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL, SÁRGABARACKKAL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSNYÁRS
  • EBÉD
    KRUMPLILEVES & KARFIOLOS RIZOTTÓ ZÖLDBORSÓVAL
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    TELJES KIŐRLÉSŰ TORTILLA MEXIKÓI BABBAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR ZELLERES-SÁRGARÉPÁS KENŐVEL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    TABOULEH SALÁTA FALAFELLEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSÖS MUFFINOK & LATTÉ NÖVÉNYI TEJJEL
  • VACSORA
    SÜLT ZÖLDSÉG TOFUVAL