Roslinné pondělí

Egy kis étrend-módosítás is nagy változást jelenthet egészsége és bolygónk szempontjából. Kezdje a hetet növényi étrenddel! Segíti vele a környezetet, és egzotikus ázsiai utazást nyerhet.

PHÉTFŐ 10. 14.

REGGELI

TÖKMAGOS ZSÖMLE HÁZI BABKENŐVEL ÉS DIÓVAL

  • Hozzávalók 3 adaghoz
  • 250 g fehér vajbab
  • 20 g Flora Linie
  • 30 g dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi citromlé
  • bors ízlés szerint
  • 1-2 paradicsom
  • 1 újhagyma
  • tökmagos zsömle (1 adag = 1 db)

Szétnyomjuk villával a babot, és összekeverjük a Flora Linie-vel. Hozzáadjuk az apróra vágott diót, a megtört fokhagymát, a citromlevet és egy csipetnyi borsot. Ha a kenő túl sűrűre sikerülne, egy kis tofumajonézt adunk hozzá. Újhagymával díszítjük, és tökmagos zsömlében, paradicsommal körítve tálaljuk.

TÍZÓRAI

MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL

    Hozzávalók 10 rudacskához
  • 150 g zabpehely
  • egy csipet só
  • ½ banán (60 g)
  • 50 g aszalt gyümölcs
  • 50 g dióféle és különböző magvak
  • fél teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 30 ml napraforgóolaj
  • tetszőleges gyümölcs (1 adag = 200 g)

Sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk a zabpelyhet, a durvára vágott dióféléket és a magvakat. A keveréket mintegy 10 percig 140–160°C-on pirítjuk. Közben kisebb darabokra vágjuk az aszalt gyümölcsöt és összeturmixoljuk a banánt. Minden hozzávalót összekeverünk: megpirított zabpehely, diófélék, magvak, aszalt gyümölcs, só, fahéj, olaj. Az így kapott keverékből a sütőpapírral kibélelt tepsiben mintegy nyolc milliméter vastag réteget alakítunk ki. 140–160°C-on sütjük, amíg a keverék aranybarna színt nem kap (kb. 30 percig). A kihűlt keveréket rudakra vágjuk, és azokat - a nedvességtől megvédendő - zárt edényben tároljuk. Friss gyümölccsel fogyasztjuk.

EBÉD

SPENÓTLEVES & RIZSTÉSZTA GOMBÁVAL ÉS TEMPEHHEL

  • Hozzávalók 3 adag leveshez:
  • 400 g mélyhűtött spenótlevél
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 500 ml zöldségleves
  • 100 ml növényi tejszín
  • 1 kisebb hagyma
  • só ízlés szerint

  • Hozzávalók 1 adag tésztához:
  • 1 kisebb lila hagyma
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 80 g káposzta
  • 1/3 brokkoli
  • 2 evőkanálnyi világos szójaszósz
  • 1 kiskanálnyi cukor
  • 100 g tempeh
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál felaprított friss koriander
  • 1 evőkanálnyi fekete szézám
  • 40 g rizstészta

Leveses fazékban olívaolajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a spenótot, a zöldséglevet és a növényi tejszínt. Felforraljuk, majd takaréklángon főzzük kb. 10-15 percig, amíg a spenót ki nem olvad.

A széles rizstésztát az útmutatónak megfelelően megfőzzük. Olajon megreszteljük a csíkokra vágott lila hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát, a káposztát, kisebb brokkolidarabokat teszünk bele, és mindent tovább resztelünk. Kevés vizet öntünk alá, hozzáadjuk a szójaszószt, a cukrot és az almaecetet, majd a felszeletelt tempehet, és hagyjuk átmelegedni. Legvégül hozzákeverjük a főtt rizstésztát, megszórjuk felaprított korianderrel és fekete szézámmal.

UZSONNA

GYÜMÖLCSSALÁTA

  • Hozzávalók 1 adaghoz:
  • 100 g ananász
  • 50 g banán

VACSORA

PÁROLT KARFIOL ZÖLDBORSÓVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL

Pondělí
  • Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 1/2 karfiol
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 100 g borsó
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 g Flora Original
  • 200 ml kókusztej
  • 1 teáskanálnyi fekete mustármag
  • curry és só ízlés szerint
  • ízlés szerint koriander és kis csilipaprikák

A karfiol rózsáit szétbontjuk, csíkokra vágjuk a sárgarépát és olajon megreszteljük. Kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, curryt adunk hozzá, majd félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a kókusztejet, valamint a friss vagy felolvasztott mélyhűtött zöldborsót. A karfiolt Flora Original hozzáadásával megfinomítjuk, majd hozzákeverjük a fekete mustármagot. Korianderrel és csilipaprikával ízesítjük.

MILYEN ÍZŰ LESZ A HÉTFŐJE?

Nézze át alábbi étlapjainkat.

HÉTFŐ
  • REGGELI
    SÜLT MÜZLI BANÁNNAL ÉS MOGYORÓVAL
  • UZSONNA
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MANDULAVAJJAL ÉS BANÁNNAL
  • EBÉD
    TÖKLEVES & TOFU KÍNAI TÉSZTÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE CHIA MAGVAKKAL
  • VACSORA
    PAPRIKA BABBAL TÖLTVE ÉS BULGUR SALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    HAJDINAKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL ÉS FAHÉJJAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLKA
  • EBÉD
    SÁRGARÉPALEVES & KÁPOSZTÁS TÓCSNI
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    LENCSESALÁTA RIZZSEL ÉS FÜSTÖLT TOFUVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KOVÁSZOS KENYÉR LENCSEKRÉMMEL ÉS PAPRIKÁVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA KÓKUSZFORGÁCSOKKAL
  • EBÉD
    ZÖLDSÉGLEVES TENGERI ALGÁVAL & TOFU PARADICSOMMÁRTÁSBAN RIZZSEL ÉS BROKKOLIVAL
  • UZSONNA
    BANÁN SMOOTHIE ÉS ZABPEHELY KEKSZ
  • VACSORA
    BABSALÁTA PAPRIKÁVAL, PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÖMLÉVEL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR FLORA LINIE-VEL ÉS EPERLEKVÁRRAL, NÖVÉNYI TEJES KAKAÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCS SMOOTHIE KENDER FEHÉRJÉVEL
  • EBÉD
    PÓRÉHAGYMA LEVES & GOMBÁS GERSLI CÉKLASALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    KÓKUSZTEJES FAGYLALT
  • VACSORA
    ZÖLDSÉGES ÉS CSIPERKEGOMBÁS PIZZA
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR MOGYORÓVAJJAL ÉS KÖRTÉVEL
  • UZSONNA
    MANGÓPÜRÉS CHIA PUDING
  • EBÉD
    CÉKLAFASÍRT SZÓJAZÚZALÉKKAL & BATÁTA KRÉM
  • UZSONNA
    ASZALT ALMA ÉS MANDULA
  • VACSORA
    CSICSERIBORSÓS CURRY SPENÓTTAL ÉS LIBANONI KENYÉRREL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    ROZSKENYÉR BAZSALIKOMOS KENŐVEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSTÁLACSKA KESUDIÓVAL
  • EBÉD
    TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA BOLOGNAI MÁRTÁSSAL ÉS ZÖLDSÉGSALÁTÁVAL
  • UZSONNA
    VEGÁN PALACSINTA
  • VACSORA
    GOMBAPÖRKÖLT RIZZSEL ÉS PARADICSOMSALÁTÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TÖKMAGOS ZSÖMLE HÁZI BABKENŐVEL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    SPENÓTLEVES & RIZSTÉSZTA GOMBÁVAL ÉS TEMPEHHEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSSALÁTA
  • VACSORA
    PÁROLT KARFIOL ZÖLDBORSÓVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    KÖLESKÁSA NÖVÉNYI TEJJEL, SÁRGABARACKKAL ÉS DIÓVAL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSNYÁRS
  • EBÉD
    KRUMPLILEVES & KARFIOLOS RIZOTTÓ ZÖLDBORSÓVAL
  • UZSONNA
    DIÁKKEVERÉK
  • VACSORA
    TELJES KIŐRLÉSŰ TORTILLA MEXIKÓI BABBAL
HÉTFŐ
  • REGGELI
    TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR ZELLERES-SÁRGARÉPÁS KENŐVEL
  • UZSONNA
    MOGYORÓS RUDACSKÁK GYÜMÖLCCSEL
  • EBÉD
    TABOULEH SALÁTA FALAFELLEL
  • UZSONNA
    GYÜMÖLCSÖS MUFFINOK & LATTÉ NÖVÉNYI TEJJEL
  • VACSORA
    SÜLT ZÖLDSÉG TOFUVAL